Jelentősen felértékelődtek a budapesti lakótelepek

Jelentősen felértékelődtek a budapesti lakótelepek, bár az árakban nagy a szórás, a legfelkapottabb városrész és a legolcsóbb között több mint kétszeres az árkülönbség.

A lakótelepeket nem az építés éve, nem az anyaghasználat és nem az alaprajzi eltérések teszik eltérő értékűvé, hanem leginkább az elhelyezkedésük és a helyi szolgáltatások – derül ki az FHB friss lakótelepi árindexéből, amely a 2013 óta tartó dinamikus áremelkedés okai közé a CSOK-os vevők számára elérhető árszintet is beemeli. Éppen csak befejeződött a nagy lakótelep-építési program, amikor a rendszerváltás után nem sokkal, már a kilencvenes években sokan elfordultak a lakótelepektől, aki csak tehette, továbblépett. Majd a válságot is a lakótelepek sínylették meg a leginkább – emlékeztet a panelpiac meghatározó időszakára az FHB elemzése –, amikor a többi lakóingatlan-típushoz képest a házgyári lakások ára csökkent a legnagyobb mértékben.

A panelárindex 2013-ban jelez trendfordulót, az árak hosszú idő után akkor kezdtek újból emelkedni. Olyannyira, hogy Budapesten a lakótelepek többsége 50 és 80 százalék közötti drágulást produkált három év alatt. A budapesti lakótelepek közül a legdrágábbak a Lágymányosi (461 ezer forint/négyzetméter), a Vizafogó-lakótelep (448 ezer) és a Pók utcai (385 ezer). A legolcsóbbak a Csepel Városközpont 4. építési ütemében épült lakások, az ottani négyzetméterárak nem érik el 213 ezer forintot, ami alig fele a legdrágább lakótelepinek. Az áremelkedés mértékében a József Attila-lakótelep áll az élen, ahol öt éve még 24 százalékkal, ma már csak 14 százalékkal van a kerületi téglalakásoké alatt a házgyári lakások értéke. Az egyes lakótelepek közötti árkülönbségek 1999-ig nem voltak olyan nagyok, mint most, az árolló egyre tágabbra nyílik.

A lakótelepek általános felértékelődésében a helyi szolgáltatások, a jó közlekedési kapcsolatok és a városszerkezetben elfoglalt kedvező fekvés mellett nagy szerepe van az energiahatékonysági felújításoknak is. A felértékelődésükhöz vezető másik fontos tényező, hogy a 2015 közepétől használt lakásokra elérhető CSOK itt segíti arányaiban leginkább a lakásvásárlókat, akiknek az intézményekkel és játszóterekkel ellátott negyedek ideális lakókörnyezetet jelentenek. Az FHB most először a szolgáltatásokat, a környezetet és a lakótelep fekvését is értékelő új családbarát index alapján is értékelte e lakónegyedeket, rámutatva, hogy az aktuális piaci árakban tükröződnek a családosoknak fontos feltételek, amiben a lakótelepek más városrészekkel összehasonlítva is kiemelkedően jónak számítanak.

Mindezen előnyöket a vásárlók is egyre inkább hajlandók megfizetni, emiatt mára jelentősen csökkent a téglalakások és a panelek közötti korábbi árkülönbség mértéke – állapította meg az FHB elemzése.

forrás:Világgazdaság (vg.hu), FHB