Mi az OTP Lakástakarék számla?

Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a lakással kapcsolatos céljait tudja finanszírozni – vállalhatóan és a terhelést előre kiszámíthatóan – az állam hozzájárulásával.

OTP Lakástakarék szerződést bárki köthet saját maga, illetve közeli hozzátartozója (kedvezményezett) részére. Ilyen kedvezményezett lehet például házastárs, gyermek, testvér, szülő, nagyszülő, unoka.

Az OTP Lakástakarék szerződés meghatározott összegre vonatkozik, amelyet szerződéses összegnek nevezünk.

Miből áll a szerződéses összeg?

A szerződéses összeg a betétbefizetések, az állami támogatások, a kamatok és a lakáskölcsön összegéből áll, ami természetes személyek esetén termékmódozattól függően 500.000 és 7.500.000 Ft között változhat. Az állami támogatásra a lakás-előtakarékoskodó, illetve kedvezményezett megjelölése esetén a kedvezményezett jogosult.

A befizetett betét és a jóváírt támogatás után járó kamat mértéke fix, évi 0,1%.

Milyen előnyökkel jár a lakástakarék szerződés?

Állami támogatás

Az állam a befizetett összegek után 30%-os, magánszemélyeknek maximum évi 72 000 Ft állami támogatást nyújt, amely adó- és járulékmentes. Az állami támogatás feltétele – többek között – minimum 48 hónap megtakarítási idő és a megtakarítás lakáscélú felhasználása Magyarország területén. Az állami támogatás maximum 10 évig jár.

Megtakarítási időtől függően EBKM állami támogatás nélkül: -1,27- -0,05%, EBKM állami támogatással: 4,87-11,06%.

Magas hozam, kamatadó-mentesség

A megtakarítási piacon egyedülálló konstrukció, ugyanis az induláskor nem kell egyösszegű betétet elhelyezni. Havi betétbefizetéssel az állami támogatás és a betéti kamat révén pedig magas hozam realizálható. A megtakarítás után járó kamat kamatadó- és EHO-mentes.

A megkötött OTP Lakástakarék szerződéseknél az állami támogatás és a betéti kamatok mértéke a megtakarítási idő alatt nem változik.

Kedvező hitellehetőség

Ha megtakarítása nem fedezné a lakással kapcsolatos céljait, akkor kedvező, fix kamatozású, forint alapú lakáskölcsönt igényelhet, melynek mértéke már a szerződéskötéskor előre rögzített.

Sokféle lakáscélra

A lakáscélú felhasználási lehetőség széles körű, a megtakarítás – és a lakáskölcsön is, ha igényli – számtalan, lakással kapcsolatos célra felhasználható.

Rugalmas

Ön dönti el, hogy havonta mekkora összeget és milyen időtartam alatt szeretne megtakarítani.
A havi befizetendő összeg 650 Ft és 20.000 Ft közötti, a megtakarítási idő 4, 5, 6, 8 vagy 10 év lehet.

A havi befizetendő összeg rugalmasan változtatható, szabadon emelhető (vagy csökkenthető) és a megtakarítási idő is meghosszabbítható – maximum 120 hónapig –, így a megtakarítás összege tovább gyarapodhat.

Az OTP Lakástakarék szerződés közeli hozzátartozóra (pl. házastárs, gyermek, szülő, nagyszülő, unoka) átruházható, megosztható, illetve több szerződés össze is vonható.

Jól tervezhető

Az előre meghatározott havi befizetések és törlesztések, valamint a fix betéti és kölcsönkamatok miatt könnyen áttekinthető, előre kiszámítható.

Biztonságos

Törvényi szabályozáson alapuló, biztonságos megtakarítás, hiszen a befizetett betéti összegek és azok kamatai 100.000 euró értékhatárig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosítottak.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT, KÉRJEN IDŐPONTOT IRODÁNKBA!

Buyhouse Hitel és Ingatlan Iroda