Mekkora törlesztőrészletet vállalhatok?

A jelenlegi szabályozás már ismeri a Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) fogalmát, ami azt határozza meg, hogy az adós mekkora törlesztőrészletet vállalhat a jövedelméhez mérten. Ha a hitelfelvevők havi igazolt nettó jövedelme 400 ezer forint alatti, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50 százalékánál. 400 ezer forint feletti jövedelemnél 60 százalék a maximálisan elfogadható arány.

Mi számít igazolható jövedelemnek?

Igazolható jövedelemnek számít minden olyan rendszeres bevétel, amely a bank számára hivatalosan bemutatható: így például a munkabér, a nyugdíj, a járadék, családi pótlék. Nem számít viszont ebbe a körbe többek között a betéti társaságunk havi bevétele, vagy a lakás kiadásából származó bevétel, még akkor sem, ha rendszeres.

Mekkora arányban terhelhető a fedezetként felajánlott ingatlan?

Forinthiteleknél 80 százalékos a maximális finanszírozási arány, ami azt jelenti, hogy egy tízmillió forint értékű lakás terhére legfeljebb nyolcmillió forint hitelt lehet felvenni. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy a bank a reális piaci értékhez viszonyít, nem ahhoz, amit mi gondolunk a lakásról. Kétes esetben érdemes előzetesen értékbecslést végeztetni.

Milyen iratok szükségesek lakáshitel felvételéhez?

Többféle iratra is szüksége lesz, a hitelkérelem benyújtása előtt érdemes erről tájékozódni, hiszen a dokumentumok összegyűjtéséhez akár egy hétre is szüksége lehet.

Mennyi idő alatt kapom meg a kért hitelt?

Ez attól függ, hogy milyen ütemben halad a hitelbírálat, és leginkább attól, hogy rendelkezésre állnak-e az ehhez szükséges dokumentumok. Az általános tapasztalat az, hogy ha minden, a pénzügyi szolgáltató által kért dokumentum rendelkezésre áll, akkor tíz munkanapon belül megtörténik a szerződéskötés, és attól számítva néhány napon belül a folyósítás is.

Mi a garancia arra, hogy kapok hitelt?

A hitelbírálat minden esetben a pénzügyi szolgáltató joga. Éppen ezért – még mielőtt lakás vásárlásáról szerződne – mindenképp érdemes pénzügyi tanácsadónál tájékozódnia.

Aktív KHR-listás vagyok. Felvehetek-e lakáshitelt?

Nem. Megoldást egy hozzátartozója bevonása jelenthet.

Nyugdíjas vagyok. Kaphatok hitelt?

Ha megfelel a finanszírozási feltételeknek, igen.

Egyéni vállalkozó vagyok, minimálbérre bejelentve. Kaphatok hitelt?

A minimálbér önmagában semmiképp sem akadály.

Mi a teendő, ha a jövedelmem magas, viszont a saját erő nem elég?

Erre is létezik megoldás, leggyakrabban az, hogy egy további ingatlant is be kell vonni fedezetként.

Gyermekem nevére is köthetek lakástakarék-szerződést?

Természetesen, a szabályozás ezt lehetővé teszi.

Egy gyermekem van. Igényelhetek CSOK-ot?

Igen, már egy gyermek után is jár támogatás, természetesen jóval alacsonyabb öszegű, mint három gyermeknél.