Töretlen az otthonteremtési program népszerűsége

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a program 2015-ös bevezetése óta már 36 ezer igénylést fogadtak be, ezek összértéke 87 milliárd forint.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kijelentette: a 2016-os év az otthonteremtésé volt, és a kormány elkötelezett a program folytatása mellett, hogy idén is családok tízezrei juthassanak saját tulajdonhoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a fiatalok egyre bátrabban alapítanak családot és vállalnak gyermeket: húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint most,

és szerinte ehhez hozzájárult az otthonteremtési program és annak legfontosabb eleme, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is. Ismertetése szerint az összes csok-támogatás csaknem 60 százalékával, 51 milliárd forinttal az új lakást építő vagy vásárló családokat segítették. A támogatásoknak csaknem felét nagycsaládosok kapták, vagy azok, akik vállalták, hogy legalább három gyereket nevelnek. További 5 ezer családnak tudtak 22 milliárd forint értékben áfa-visszatérítést adni – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a múlt évben több ponton is bővítették a csok-támogatásra jogosultak körét. Az államtitkár arra is felhívta fel a figyelmet, hogy idén a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal nagyobb forrást, 211 milliárd biztosítottak az otthonteremtési programra.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Dömötör Csaba szerint a növekvő lakásépítése kedv az adócsökkentéseknek is köszönhető. Példaként említette az új lakások áfájának csökkentését és az egykulcsos szja-t. Hozzátette: a bővülő családi adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál.