Tovább nőhet a lakáshitelpiac

A lakáshitelpiac további növekedését várják 2017-től a hitelintézetek, csak a becsült növekedés mértékében mutatkoznak eltérések.

A legóvatosabb várakozást a CIB Bank szakértői fogalmazták meg – ott öt százalék körüli bővülésre számítanak az új kihelyezéseknél –, ám például az OTP Bank hozzávetőlegesen 20, a K&H 10-20, az MKB Bank pedig – összhangban az új építésű lakások átadásainak felfutásával – 30-40 százalékos emelkedést vár ettől az évtől.

Meglátásunk szerint a 2016-os negyedik negyedévi növekedés csak megtorpanás volt a piacon. Folyamatosan bővítjük a termékpalettánkat, célunk, hogy a digitalizáció a lakáshitelezésben is mielőbb megjelenjen. Idei tervünk, hogy a piaci részesedésünk jelentősen emelkedjen” – közölték a Világgazdasággal a hitelintézetnél. Mindezek alapján könnyen előfordulhat, hogy az újonnan nyújtott lakáshitelek mennyisége idén átlépi az 500 milliárdos határt, miután tavaly már november végéig is 422 milliárd forint értékben szerződtek a lakossági ügyfelek, az év egészére pedig 450-460 milliárdos kihelyezés várható.

Ami az új hitelek összetételét illeti, a bankok mindegyike arra számít, hogy a kereslet tovább tolódik a hosszabb kamatperiódusú kölcsönök irányába.

„Várakozásaink szerint növekedni fog a kereslet a hosszabb kamatperiódusú, illetve a fix kamatozású konstrukciók iránt. A CIB Bank is kínál 10, illetve 15 évig fix kamatozású lakáskölcsönt” – közölték a hitelintézetnél. Az Erste Banknál szintén erős az érdeklődés az 5–10 éves kamatperiódusú hitelek iránt, és ma már az értékesítések többségét ezek adják. – A jelenlegi alacsony kamatkörnyezet kedvez a hosszabb kamatperiódusú hitelek, vagyis a Stabil kamat hitelünk keresletének – tájékoztatott az UniCredit Bank. Ebben – tették hozzá – további növekedést várnak 2017-ben, hiszen azok az ügyfelek, akik a Stabil kamat hitel mellett döntenek, a hosszú távra rögzített kamatozásnak köszönhetően a 10, 15 vagy 20 éves futamidő teljes időszaka alatt változatlan részletekkel törleszthetik a hitelüket.

Az Unicredit Bank szakértői szerint az átlagos hitelösszeg emelkedésére ugyancsak számítani lehet 2017-ben. Ezen belül a használt lakásokhoz felvett hiteleknél a hitelösszeg mérsékeltebb, az új lakásokhoz igényelt hiteleknél az átlagos hitelösszeg jelentősebb növekedése várható – utóbbi az új építésű ingatlanok árának várható emelkedésével összefüggésben. Ami pedig az új lakások finanszírozását illeti: az OTP Bank szakértői szerint a CSOK és az áfaszabályok is kedveznek az új lakások építésének, ugyanakkor a szűkös építőipari kapacitások és a társasház-építési projektek 1,5-2 éves időigénye lassabb alkalmazkodást eredményez majd ezen a piacon. Az igényelhető kedvezmények, támogatások valamelyike – így a CSOK vagy az áfa-visszatérítés – az új szerződéseknek jellemzően 15–30 százalékát érinti a hitelintézeteknél.

forrás:Világgazdaság