A megkérdezett bankok szerint most fog csak még inkább beindulni a CSOK

Érdemi növekedésre számítanak az MTI által megkérdezett bankok a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésekben, mivel olyan ügyfélkör számára is elérhetővé vált a támogatás, amelynek eddig erre nem volt lehetősége. A nemzetgazdasági miniszter egy írásos válaszából pedig az derült ki, hogy a CSOK igénybevételéhez az első hét hónapban a támogatottak 37 százaléka vállalt egy vagy több gyereket.

Az OTP-nél az év eleje óta több mint 7000-en igényelték a CSOKot, ebből csaknem 5000 esetben már folyósítás is volt. Számos új lakásprojekt indult a közelmúltban, ezek eredményeként tízezres nagyságrendben épülnek majd új lakások a következő években. E lakások vevői eddig kiszorultak a CSOK-programból, de most megnyílik előttük is a támogatás igénybevételének lehetősége – írták.

Az FHB egy év alatt 10 százalék körüli volumennövekedéssel számol a beérkező igényeknél. A bank idén januártól augusztus végéig több mint 1200 CSOK-igénylést fogadott be, 1,4 milliárd forintot folyósított az ügyfeleknek, 2,6 millió forintos átlagösszegben. Ugyanebben az időszakban a tízmilliós CSOK-ot csaknem 300-an igényelték, akiknek többsége a 10 milliós kedvezményes hitelt is igényelte. Az adó-visszatérítési támogatás lehetőségével közel ugyanennyien szerettek volna élni, több mint 330 befogadás történt az első 8 hónapban.

Takarékbank várakozásai szerint a módosítások hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a CSOK mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog. A bank növekvő számú új, valamint számos korábban elutasított ügyfél érdeklődésére is számít. A kedvező irányú változásoknak köszönhető új igénylések egy részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be – írták.

Az UniCredit is arra számít, hogy az érdeklődők és az igénylések száma is érezhetően megnő. A többlakásos lakásépítési projektek beindulása 2017-től további növekedést generálhat. A CSOK-ot, az adó-visszatérítést valamint a kamattámogatott hitelt év eleje óta összesen csaknem ezren igényelték banknál.

Az MKB válaszában azt írta, a módosítások alapvetően lazítást jelentenek az eddigi szabályozáson, így több kérelemre számítanak. Eddig több mint 500 igénybejelentés volt, a bank szintén arra számít, hogy jelentősen nő az igények száma.

forrás:portfolio.hu